EN
 

در همایش بین‌المللی مدیریت محیط زیست شهری به میزبانی شهرداری شیراز صورت گرفت؛

از اهتمام و هم‌افزایی برای حراست محیط زیست تا امضای میثاق‌نامه برای حفظ نماد جهانی شیراز در حوزه زیست‌محیطی

همایش بین‌المللی مدیریت محیط زیست شهری در راستای جایگاه «شیراز به‌عنوان پایتخت محیط زیستی آسیا ۲۰۲۴» با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسئولان و صاحبنظران، دانشگاهیان و علاقمندان به این حوزه به میزبانی شهرداری شیراز در سالن همایش‌های شهر راز برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شهرداری شیراز، همایش بین‌المللی مدیریت محیط زیست شهری در راستای  جایگاه «شیراز به‌عنوان پایتخت محیط زیستی آسیا ۲۰۲۴»  با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسئولان و صاحبنظران، دانشگاهیان و علاقمندان به این حوزه به میزبانی شهرداری شیراز در سالن همایش‌های شهر راز برگزار شد.

تلاش مدیریت شهری شیراز برای حفظ و بهبود وضعیت زیست

شهردار کلان‌شهر شیراز در این همایش اظهار کرد: کسب عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا توسط شیراز افتخاری برای این کلان‌شهر بود.

محمدحسن اسدی تصریح کرد: فرهنگ غنی مردم این کلا‌ن‌شهر، تلاش شبانه‌روزی سبزبانان، پاکبانان، اهتمام مدیریت شهری به توسعه حمل‌ونقل عمومی و …موجب کسب عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا شد.

وی به مشکلات کلانشهرهای کشور در زمینه آلودگی هوا اشاره و اضافه کرد: پاک بودن هوا در شهرها تصادفی نیست و مدیریت شهری در این راستا با برنامه و بودجه باید برای حفظ و بهبود وضعیت محیط زیستی تلاش کند.

این مقام ارشد شهری با بیان اینکه شیراز فرهنگ و آب و خاک و شالوده‌ای دارد که درک آن برای همه قابل انجام نیست، تصریح کرد: علاوه بر اعتبارات ویژه‌ای که شورای اسلامی شهر برای محیط زیست تکلیف کرده، در دو سال گذشته ۳۵ هزار میلیارد تومان قرارداد سرمایه‌گذاری بسته‌ایم که ۲۰ هزار میلیارد تومان آن زیست‌محیطی است که چندین پروژه بزرگ ساماندهی مشاغل مزاحم از جمله آنهاست.

شهردار شیراز با بیان اینکه جابجایی تعدادی از کارخانه‌های آلاینده در این کلان‌شهر در دستور کار قرار گرفته است، گفت: برای سد تنگ سرخ نیز تابع قانون هستیم اما از سیل و هدررفت آب چه آسیب‌هایی دیده‌ایم؟

وی همچنین مقایسه‌ای بین تولید زباله در این کلان‌شهر و بغداد انجام داد.

اسدی به دیدار با شهردار بغداد اشاره و عنوان کرد: طبق اعلام وی؛ بغداد با جمعیت ۱۰ میلیون نفری، روزانه ۱۰ هزار تن زباله تولید می‌کند.

شهردار شیراز افزود: در مقابل، شیراز با جمعیت ۲ میلیون نفری، روزانه حدود ۱۰۰۰ تن زباله تولید می‌کند که این آمار نشان می‌دهد که شیراز با یک پنجم جمعیت بغداد، تنها یک دهم تولید زباله دارد که به معنای وضعیت بهتر تولید زباله در شیراز است.

این مقام ارشد شهری همچنین اشاره کرد که در همایش سرمایه‌گذاری سال گذشته، شهرداری شیراز و بغداد در مورد پروژه‌های سرمایه‌گذاری و دغدغه‌های مربوط به پسماند گفتگو کرده و پیشنهاد امضای تفاهم‌نامه در این زمینه مطرح شده است.

ابراز خرسندی از اقدامات زیربنایی و آینده‌نگرانه‌ در کلان‌شهر شیراز

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی  نیز با ابراز خرسندی از اقدامات زیربنایی و آینده‌نگرانه‌ در کلان‌شهر شیراز اظهار کرد: پروژه‌هایی که سال‌ها انتظار مردم شیراز را در پی داشت امروز با حداقل زمان به بهره‌برداری می‌رسند.

ابراهیم عزیزی با تأکید بر این نکته که نوع نگاه شهرداری شیراز به تحولات عمرانی، فرهنگی و …هوشمندانه است، افزود: اگر اقدامات منطبق بر برنامه هفتم و مزیت‌های شیراز نباشند، دچار مشکل می‌شویم، لذا باید مزیت‌ها براساس نیازمندی‌ها و رفع آنها باشد.

وی اضافه کرد: اکنون برنامه هفتم، سند توسعه کشور است و مبنای عمل همه ما هم باید همین برنامه باشد.

نماینده مردم شهرستان‌های شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی افزود: اگرچه امروز براساس تلاش‌های ماندگار، پایتخت محیط زیست آسیا شدیم، اما انتظارمان این است که اقدامات بزرگتری را به اجرا بگذاریم.

عزیزی تصریح کرد: بخشی از عنوان پایتخت محیط زیستی آسیا به دلیل توسعه حمل‌ونقل به ویژه در بخش مترو در شیراز است.

وی عنوان کرد: باید ساخت مترو در شیراز اولویت باشد، چراکه زمینه آرامش و آسایش مردم را فراهم و به توسعه محیط زیست و رفع آلودگی‌ها کمک می‌کند.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: شیراز را از گذشته‌های دور به باغ‌های سبز و قنوات می‌شناختند و نگهداری این باغ‌ها نباید مورد بی توجهی قرار گیرد.

عزیزی گفت: پروژه‌های حاشیه شهر شیراز، رودخانه خشک و…مزیت‌های ما محسوب می‌شوند که می‌توان با تدابیر لازم و منطقی از آنها استفاده کرد.

وی عنوان کرد: انتظارمان از شهردار شیراز توجه جدی به باغ‌ها و قنوات و رودخانه‌هاست. همچنین واحدهای صنعتی در طول مسیر رودخانه‌ها وجود دارد که باید آلایندگی آنها را به صفر رساند، در عین حال اشتغال آنها هم مورد توجه قرار گیرد.

نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: چند واحد بزرگ در شیراز داریم که قول مساعد داده‌اند در کوتاه مدت جابجا شوند.

عزیزی بیان کرد: معتقدم روی موضوع سد تنگ سرخ باید کار کنیم و هوشمندانه به عنوان یک فرصت به آن نگاه کنیم.

وی تصریح کرد: این اقدامات نشان‌دهنده تلاش‌های شهرداری شیراز برای بهبود وضعیت محیط زیست است.

اثرگذاری مسائل زیست‌محیطی با توسعه پایدار محقق می‌شود

 رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: هر کشوری با نگاه به آینده به توسعه دست پیدا می‌کند.

محمدجواد عسکری با بیان اینکه سلامت جامعه درراستای توسعه پایدار موضوع مهمی است، گفت: متاسفانه به دلیل کوتاهی‌های شکل گرفته، چالش‌های زیادی در این حوزه پیش رو داریم که باید این مهم با هم‌افزایی حل شود.

وی اضافه کرد: مجلس در راستای مأموریت ذاتی خود در حوزه تقنینی، برنامه‌های خوبی دنبال کرده است. خوشبختانه برای بحث امنیت غذایی و سلامت جامعه حول چهار محور کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست از بدو ورود به مجلس یازدهم تمام قوانین مندرس و کهنه را به روز و برای توسعه این بخش‌ها قوانین به‌روز و جدید ایجاد کرده‌ایم.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در برنامه ‌پنج ساله هفتم توسعه کشور هم مسائل مربوط به محیط زیست کامل و جامع دیده شده است.

عسکری با تأکید بر این نکته که اگر در قالب یک نقشه راه با برنامه‌های زمانبندی بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت پیش نرویم، آسیب خواهیم دید، گفت: در گذشته ۲۲۰ حکم دائمی در حوزه محیط زیست ابلاغ شده که رعایت نمی‌شدند. در این راستا جلسات متعددی برگزار و به دستگاه‌های اجرایی مأموریت دادیم که در حوزه مأموریتی خود ایفای نقش کنند.

وی اضافه کرد: اگر امروز شیراز به عنوان پایتخت محیط زیستی آسیا معرفی می‌شود اگرچه امری خوب است اما کافی نیست و باید با استفاده از ظرفیت‌های فعلی و دانش.بنیان، این مهم را به کلانشهرهای دیگر هم تعمیم دهیم.

نماینده مردم شهرستان‌های داراب و زرین‌دشت در مجلس شورای اسلامی همچنین به آلودگی هوا هم اشاره و بیان کرد: بسیاری از شهرها در پی آلودگی تعطیل شدند که موضوع تعطیلی، آسیب جدی به اقتصاد کشور می‌زند. اما مقصر چه کسی و ایراد کجاست؟

عسکری با بیان اینکه اثرگذاری مسائل زیست‌محیطی با توسعه پایدار محقق می‌شود اما دقت نکردیم و یک جاهایی بی تدبیری کردیم، عنوان کرد: باید شرایط را به گونه‌ای دنبال کنیم که طرح‌های زیست محیطی سریعتر اجرایی شوند.

وی بر استفاده از توان شرکت‌های دانش بنیان و تشکل‌های مردم‌نهاد در این باره تاکید کرد و گفت: در بودجه ۱۴۰۴ به طور ویژه موضوعات را رصد کردیم و امروز نوبت حوزه اجراست که به وظیفه خود عمل کند.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی همچنین با قدردانی از اقدامات شهرداری شیراز از مدیریت شهری برای ارائه‌ تجربیات و دستاوردهای حوزه زیست‌محیطی به دیگر کلانشهرها به کمیسیون متبوعش خود دعوت کرد.

مدیریت محیط زیست با انسجامی خوب در شیراز راهبری می‌شود

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش با بیان اینکه با تلاش‌های مدیریت شهری، عنوان پایتخت محیط زیستی شهر آسیا در بیش از ۸۵ کلان‌شهر آسیایی به کلان‌شهر شیراز رسیده که جای افتخار دارد، گفت: مدیریت محیط زیست با یک انسجام خوب در شیراز راهبری می‌شود.

سمیه رفیعی همچنین با بیان اینکه محیط زیست شامل دو محور محیط زیست طبیعی و محیط زیست انسان‌ساز می‌شود، خاطرنشان کرد: مهمترین محور و رکن در محیط زیست انسان‌ساز، سکونتگاه‌های شهری هستند که متولی آن با شهرداری‌هاست که در شهرداری شیراز یک نمونه قابلی از این مدیریت انسانی را شاهدیم.

وی همچنین  به بازنگری قانون پسماند هم اشاره و بیان کرد: در کلان‌شهر شیراز مدیریت جامعی در خصوص پسماند با استفاده از ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر انجام شده و انصافا این کلان‌شهر حرف برای گفتن دارد.

رفیعی بیان کرد: در قانون برنامه هفتم توسعه کشور، ابزارهای قانونی برای اینکه دست شهرداران و کارگزاران با تکیه بر بودجه‌ محیط زیست برای مدیریت اصولی در محیط زیست باز گذاشته شده است.

به گفته وی؛ مهمترین عامل موفقیت مدیریت شهری، محوریت مدیریت یکپارچه شهری در حوزه محیط زیست است که توسط شهرداری شیراز به عنوان محور اصلی در حال انجام است.

تدوین ۱۱ طرح جامع اصولی و ریل‌گذار در حوزه زیست‌محیطی کلان‌شهر شیراز

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز نیز در بخشی از نشست به ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در این سه حوزه طی یکسال گذشته پرداخت.

مسعود زارعی با تأکید بر حفظ جایگاه شیراز به عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا، بیان کرد: حساسیت شهروندان شیراز نسبت به نظافت و حفظ هوای پاک بر کسی پوشیده نیست.

وی خاطرنشان کرد: از آنجا که طرح‌های جامع، اصولی و به نوعی ریل‌گذار هستند ما نیز اقدام به تدوین ۱۱ طرح جامع کردیم که پس از تصویب و ابلاغ به شهرداری، خوشبختانه بخش اعظمی از آنها اجرایی شده که دو طرح آن مربوط به استفاده از بهینه آب‌های سطحی و آبخیز دشت شیراز و دریاچه مهارلو است که به عنوان سند مرجع محسوب می‌شود.

این سیاستگذار شهری در حوزه زیست‌محیطی همچنین یکی از اقدامات شاخص دیگر کمیسیون متبوع را ایجاد فرآیند استفاده از تصفیه‌خانه محلی ذکر کرد و گفت: یک‌هزار هکتار باغ برای ما باقی مانده و حدود ۳۵۰ لیتر بر ثانیه، آب برای حفظ آنها کم داریم. در تابستان دوره آبیاری آنها به ۷۵ روز هم می‌رسد که یک خطر محسوب می‌شود.

زارعی اضافه کرد: ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی اولین تصفیه‌خانه‌های محلی شیراز انجام شده و جانمایی دو تصفیه خانه دیگر هم انجام شده که تا پایان سال آینده با بهره‌برداری از این سه تصفیه‌خانه، کسری یک‌هزار هکتار باغ به آب، تامین خواهد شد.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز، سرانه فضای سبز با راه‌اندازی سامانه بوستان را از دیگر اقدامات شاخصی ذکر کرد که دسترسی به سرانه برای شهروندان در فضای مجازی و شبکه‌های ‌اجتماعی فراهم آورده است.

گام موثر مدیریت شهری شیراز در ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست شهری

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز نیز اظهار کرد: در سال ۲۰۲۴ مجمع شهرداران آسیایی، کلان‌شهر شیراز را به عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا در بین ۸۰ شهر و کلان‌شهر آسیایی معرفی کرد.

روح‌الله خوشبخت هوای پاک را از مهمترین شاخص‌های اعطای این عنوان ذکر و عنوان کرد: در یکسال گذشته با بررسی و رصد شاخص‌های آلودگی هوا، مشاهده خواهیم کرد که شیراز جزو پاکترین شهرها بوده است.

وی همچنین توسعه و احداث فضای سبز با دارا بودن ۴۲۰۰ هکتار فضای سبز شهری، ارتفاعی و پیرامونی را از افتخارات شهر شیراز ذکر کرد و گفت: وجود باغ‌های قصردشت مدیریت پسماند و حمل‌ونقل نیز از دیگر مؤلفه‌هایی بوده که شیراز را شایسته کسب عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا کرده است.

معاون شهردار شیراز ادامه داد: شیراز تنها کلانشهری است که در حال حاضر ۴ خط مترو دارد که ۲ خط آن در حال احداث است.

خوشبخت همچنین نوسازی ناوگان تاکسیرانی، خرید اتوبوس و حرکت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر را از دیگر شاخص‌های انتخاب عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا برشمرد.

وی اضافه کرد: برابر با سیاست‌های اتخاذی در شورای اسلامی شهر شیراز و درایت شهردار این کلان‌شهر، در سال ۲۰۲۴ در دبیرخانه پایتخت زیست محیطی آسیا، شورای راهبردی با عضویت و همکاری دستگاه‌های اجرایی شکل و در این راستا ۱۶ نشست علمی تخصصی با حضور اساتید صاحب‌نظر برگزار شد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز افزود: همچنین به دستور شهردار، ۵۶۶ پروژه بالغ بر ۷۷ هزار میلیارد ریال در بودجه ۱۴۰۳ به سرفصل‌های مرتبط با محیط زیست ازجمله تکمیل مدیریت پسماند، خرید اتوبوس، نوسازی ناوگان و ... اختصاص یافت.

خوشبخت در بخش دیگری از سخنانش به محورهای همایش در بحث علمی و هنری اشاره و بیان کرد: ۲۷۶ مقاله در دبیرخانه همایش بین‌المللی مدیریت محیط زیست شهری دریافت کردیم که  ۱۲۰ مقاله آن در خصوص آلایندگی‌های شهری و راهکارهای کنترل، ۹۵ مقاله مربوط به بحث مدیریت بهینه پسماندها و اقتصاد چرخشی و ۶۱ مقاله هم به موضوع مدیریت و توسعه چرخه آب شهری اختصاص داشت.

وی یادآور شد: در این همایش ۴۰ مقاله به صورت سخنرانی شفاهی و ۱۳۶ مقاله به صورت پوستر ارائه می‌شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز، برگزاری جشنواره کاریکاتور با عنوان «شیراز، پایتخت زیست محیطی آسیا» را از برنامه‌های جانبی این همایش بین‌المللی عنوان کرد که در این رابطه ۱۰۷۱ اثر از ۵۱ کشور جمع‌آوری شده است.

خوشبخت همچنین هدف از برگزاری این همایش را گامی موثر در ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست شهری و بستری سازنده برای تبادل دانش در مسیر توسعه پایدار دانست.

توجه ویژه‌ به محیط زیست در حوزه‌های تخصصی قانون‌گذاری

عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به وجود نمایندگان فارس در رأس کمیسیون‌های کلیدی مجلس، این ظرفیت را فرصتی بی‌نظیر برای این استان ذکر کرد و گفت: امروز مسئولیت مدیران شهری برای حفظ جایگاه پایتختی محیط زیست، بسیار قابل اهمیت است.

رضا حاجی‌پور خاطرنشان کرد: در حوزه‌های تخصصی قانون‌گذاری توجه ویژه‌ای در حوزه محیط زیست رقم‌ خورده است.

خروج صنایع آلاینده به‌منظور کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست کشور نیز اظهار کرد: امروز اگر شیراز هوایی بهتر از دیگر شهرها دارد، حاصل تلاش کارشناسان، متخصصان، دانشگاهیان، فعالان محیط زیست و مردم آن است.

حمید ظهرابی ادامه داد: آبرفت‌های درشت دانه، آب‌های سطحی را دریافت و مانع ایجاد سیل می‌شوند و تغذیه آب‌های زیرزمینی نیز مانع فرونشست می‌شود اما با روند فعلی، آینده زیرساخت‌های شهری تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

وی گفت: ارزیابی اثرات زیست محیطی در غرب شیراز باید مورد توجه مدیران شهری باشد.

معاون سازمان محیط زیست کشور همچنین خواستار افزایش فشار شهرداری شیراز برای خروج صنایع آلاینده به‌منظور کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی شد.

ظهرابی به رودخانه‌های شهری هم اشاره و بیان کرد: این رودخانه‌ها، تنوع زیستی قابل ملاحظه‌ای بر اکوسیستم دارند که باید برای زنده ماندن آنها تلاش جدی کرد تا محیط زیست شیراز را پویا نگه دارد.

لزوم اعمال پیوست آب و خاک در طرح‌های اجرایی

 معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس نیز ابراز امیداوری کرد: مقالاتی که در این همایش بر محور پژوهش‌های زیست محیطی ارائه می‌شوند موجب تبادل افکار، اندیشه‌‌ها و انتقال تجربیات شوند.

محمود رضایی اظهار کرد: نتایج حاصل از این همایش موجب تقویت انگیزه و اراده بیشتر مدیریت شهری شیراز نسبت به سایر شهرها در بحث محیط زیست شود.

وی همچنین با اشاره به انتخاب شیراز به عنوان پایتخت زیست‌محیطی آسیا خاطرنشان کرد: با بررسی‌های تاریخی و پژوهش‌های عمیق می‌توان دریافت که این شرایط به سختی بدست آمده است و نتیجه فکر، عمل و فرهنگ‌سازی بوده است.

معاون استاندار فارس تصریح کرد: اگر گفته‌ها، ادبیات و تاریخ و امکانات این شهر را در طول قرن‌ها مطالعه کنیم، پی می‌‌بریم که پایتخت زیست‌محیطی شیراز ریشه در تاریخ تمدنی و فرهنگ ادبی دارد. موضوع مربوط هم به امروز نیست و حتی شاعران نامدار جهان که در این شهر زندگی می‌کردند و حرف‌های نو زده‌اند، هم به شیراز پرداخته‌اند.

رضایی اضافه کرد: زیست‌بوم استان فارس همزاد تمدن‌های حاکم بر این سرزمین بوده‌ و تمدن‌ها با خود فرهنگ را تولید و با تلفیق طبیعیت، اشکال محیطی و زیست محیطی متناسب با تمایل انسان را شکل داده‌اند.

وی با تصریح بر این موضوع که هر نسلی خود را مقید به حفاظت و احیای محیط زیست می‌دیدند، گفت: نتیجه عملکرد استان فارسی‌‌ها در ادوار مختلف موجب شده که نفت، گاز، کشاورزی و…سرنوشت اقتصادی ساکنین را رقم بزند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و اضافه کرد: مسائلی همچون آلودگی خاک، هوا، تغییر کاربری زمین، شوری آب، خشکیدن تالاب، فرونشست و …به مرور زمان ناترازی بین ظرفیت‌های زیست محیطی و توان سرزمینی ایجاد کرده است.

رضایی با بیان اینکه برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی پیامد زیست محیطی دارد، گفت: در حفظ و حراست از آب و خاک باید توأمان به دو حوزه توجه کرد.

وی با تأکید بر لزوم اعمال پیوست آب و خاک در طرح‌های اجرایی، گفت: تراکم مناسب در زیرساخت‌های شهری با حفظ باغ‌ها و اجرای کمربند سبز باید کماکان اولویت داشته باشد. همچنین استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی باید محدود شود.

معاون استاندار فارس همچنین با بیان اینکه اجرای شبکه فاضلاب شهری از حیث طول مسیر و تجهیزات تصفیه‌خانه باید مدنظر قرار گیرد، عنوان کرد: رودخانه‌های سطح شهر به حراست بیشتری نیاز دارند تا محیط زیست به سمت ایده‌آل شدن حرکت کند.

پایتخت محیط زیستی آسیایی در سال ۲۰۲۴ به دلیل سوابق و فعالیتهای برجسته مدیریت شهری در حوزه محیط زیست است

دبیرکل مجمع شهرداران آسیایی نیز با سخنرانی در این همایش از طریق ویدئو کنفرانس به بیان اهداف و فعالیتهای این مجمع پرداخت.

حمیدرضا غلام‌زاده توضیح داد که این سازمان بینالمللی به منظور ارتباط و شبکهسازی بین شهرهای آسیایی تأسیس شده است تا تبادل تجربه و دانش را تسهیل کند.

وی با بیان اینکه این دبیرخانه از سال ۲۰۲۳ برنامهریزی برای انتخاب پایتختهای آسیایی را آغاز کرده است، عنوان کرد: اولویتهای این مجمع شامل حوزههای گردشگری، فرهنگ و محیط زیست بوده است.

دبیرکل مجمع شهرداران آسیایی یادآور شد: در این راستا، کلان‌شهر شیراز به عنوان پایتخت محیط زیستی آسیایی در سال ۲۰۲۴ به دلیل سوابق و فعالیتهای برجسته مدیریت شهری در حوزه محیط زیست انتخاب شد.

غلام‌زاده تصریح کرد: انتخاب پایتختها بر اساس پروژهها و تجربیات موفق شهرداریها در این حوزهها صورت میگیرد.

وی همچنین به اقدامات و فعالیتهای مشترک بین شهرداری شیراز و سایر شهرهای آسیایی در زمینه محیط زیست اشاره کرد و این همایش را حسن ختامی برای این تلاشها معرفی کرد.

دبیرکل مجمع شهرداران آسیایی همچنین به موضوعات جدیدی مانند اقتصاد چرخشی و منابع محیط زیستی اشاره کرد که جزو اولویتهای سازمان ملل و توسعه پایدار هستند.

 غلامزاده تأکید کرد که شهرداریها به عنوان نهادهای اجرایی باید در این حوزهها همکاری کنند تا نتایج ملموس و مفیدی برای شهروندان و بشریت به ارمغان آورند.

وی ابراز امیدواری کرد که همایش حاضر نتایج مثبتی برای محیط زیست کلان‌شهر شیراز و کشور ایران به همراه داشته باشد.

هدف‌گذاری‌ها برای مدیریت پسماند

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور نیز با بیان اینکه مدیریت پسماند عادی در ایران با چالش‌ها و فرصت‌های متعددی روبرو است، به بررسی وضعیت موجود و توسعه مرحله‌ای در این حوزه پرداخت.

مسعود احمدی با اشاره به اینکه روزانه ۵۵ هزار تن پسماند عادی در کشور تولید می‌شود، افزود: این میزان پسماند در ۱۴۳۰ شهرداری و ۳۷ هزار دهیاری مدیریت می‌شود.

وی بیان کرد: در حال حاضر، ۷۰۰ محل دفن پسماند، ۴۲ واحد تاسیسات پردازش با ظرفیت ۱۶۵۰۰ تن در روز و ۳۸ واحد کمپوست با ظرفیت ۶۰۰۰ تن در روز وجود دارد.

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور تصریح کرد:  پسماندهای عمرانی و ساختمانی که سه برابر پسماندهای عادی هستند، کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.

احمدی گفت: هدف‌گذاری‌ها برای مدیریت پسماند شامل افزایش میزان بازیافت به ۵۵ درصد و کاهش دفن به ۴۵ درصد است.

وی افزود: همچنین، برنامه‌هایی برای تفکیک از مبدأ و جمع‌آوری هوشمند پسماندها در دست بررسی است.

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور ، با توجه به ظرفیت تولید آردی‌اف (۹۷۰۰ تن در روز) و هزینه‌های مربوط به آن، امکان جایگزینی گاز و صرفه‌جویی در مصرف انرژی وجود دارد که این مدل مالی در حال حاضر به شورای اقتصاد ارائه شده و انتظار می‌رود که تصویب شود.

ظرفیت کلان‌شهر شیراز در ارتقای کیفیت محیط زیست

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی جندی شاپور اهواز نیز در بخش پنل و ارائه مقالات این همایش بین‌المللی در نشست مدیریت بهینه پسماند و اقتصاد چرخشی‌به بیان اهمیت انتخاب شیراز به عنوان پایتخت محیط زیست آسیا پرداخت و بر توان و ظرفیت این کلان‌شهر در ارتقای کیفیت محیط زیست تأکید کرد.

نعمت‌الله جعفرزاده حقیقی‌فرد هشدار داد که باید به چالش‌های محیط زیستی موجود توجه کرد.

وی همچنین به وجود مجموعه‌ای قوی از دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در شیراز اشاره کرده و بر انگیزه بالای مشارکت مردمی برای بهبود کیفیت محیط زیست تأکید کرد.

 این صاحب‌نظر دانشگاهی بر اهمیت نگهداری از بافت تاریخی و باغ‌های شیراز نیز تأکید کرد.

جعفرزاده همچنین به بحث حمل‌ونقل فعال و پیاده‌روی به عنوان یک نوع حمل‌ونقل اشاره کرد.

وی با تأکید بر اهمیت مدیریت پسماند و اشاره به موفقیت‌های سازمان مدیریت پسماند در شیراز، خواستار ادامه این روند و حرکت به مدیریت جامع و اقتصاد چرخشی شد.

 عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی جندی شاپور اهواز از برگزارکنندگان این همایش تشکر و ابراز امیدواری کرد که این گونه همایش‌ها در سال‌های آینده با کیفیت بهتری ادامه یابد و به تبادل تجربیات و نظرات بپردازند.

امضای میثاقنامه برای حفظ نماد جهانی شیراز در حوزه زیست‌محیطی

 عضو هیئتعلمی دانشگاه شیراز نیز در بخش پنل و ارائه مقالات این همایش بینالمللی در نشست مدیریت و توسعه چرخه آب شهری‌ به عنوان پایتخت محیط زیست آسیا در سال ۲۰۲۴ اشاره و اظهار کرد: مدیریت شهری و دانشگاه شیراز تلاش کردهاند  تا از این فرصت به نحو مناسب برای بهبود وضعیت محیط زیست بهرهبرداری کنند که در این راستا، ۱۶ نشست تخصصی در زمینههای مختلف شاخصهای محیط زیستی از اردیبهشت تا آبان برگزار شده است.

ناصر طالببیدختی افزود: همچنین از فروردین ماه همایش بینالمللی محیط زیست شهری برنامهریزی شده و پوستر آن به نقاط مختلف دنیا ارسال شده است.

وی گفت: این همایش ۲۶۷ مقاله دریافت شد که از این تعداد ۱۷۶ مقاله پذیرفته و ۴۰ مقاله به صورت شفاهی و ۱۳۴ مقاله به صورت پوستر ارائه شدند.

این صاحبنظر دانشگاهی به امضای میثاقنامه در این همایش بین‌المللی توسط نمایندگان مجلس، مسوولین و صاحبنظران حوزه زیست‌محیطی و دانشگاهیان اشاره کرد که در آن تعهداتی برای حفظ نماد جهانی شیراز در حوزه زیست‌محیطی و کاهش آلودگیها، پسماند، بهینهسازی مصرف آب و استفاده از هوش مصنوعی مطرح شد.

به گفته طالببیدختی؛ دو نشست دیگر در زمینه بهینهسازی مصرف آب و مدیریت پسماند برگزار شد که هر کدام با حضور ۷ سخنران همراه بود.

وی بیان کرد: کاریکاتورهایی از ۵۱ کشور به نمایش درآمد که نشاندهنده توجه جهانی به این همایش بود.

عضو هیئتعلمی دانشگاه شیراز ابراز امیدواری کرد: با تلاشهای انجام شده و فرهنگ غنی مردم شیراز، عنوان کلانشهر به عنوان پایتخت محیط زیست آسیا ماندگار بماند.
 
رونمایی از یادمان اعلان رسمی جایزه بین‌المللی سرو
 
در همایش بینالمللی مدیریت محیط زیست شهری، از یادمان اعلان رسمی جایزه بینالمللی سرو رونمایی شد.

این جایزه به منظور ارتقای جایگاه بینالمللی کلان‌شهر شیراز «شهرداری شیراز به‌عنوان تنها کلانشهر ایرانی عضو هیئت مدیره اتحادیه شهرهای تاریخی جهان و انجمن کلانشهرهای جهان (متروپولیس)» و تقویت نقش آن در عرصه جهانی به منظور حفاظت از محیط زیست و پیشگیری از مخاطراتی که آینده بشریت را تهدید می‌کند، برنامه‌ریزی و دبیرخانه آن راه‌اندازی شده است.

هدف این جایزه، تشویق و ارج نهادن به تلاشهای ارزنده در حوزههای مختلف زیستمحیطی و ترویج آگاهی و مشارکت مردمی است.

دبیرخانه این جایزه تحت نظارت اداره ارتباطات بینالملل و با همکاری ادارات تخصصی شهرداری شیراز و حمایت سازمانهای بینالمللی نظیر شبکه جهانی شهرهای یادگیرنده و مجمع شهرداران آسیایی فعالیت خواهد کرد‌.
 
رونمایی از تمبر اختصاصی شیراز پایتخت زیست‌محیطی آسیا

در این همایش بین‌المللی از تمبر اختصاصی شیراز پایتخت زیست‌محیطی آسیا نیز با همت مدیریت شهری شیراز و همکاری اداره کل پست فارس رونمایی شد.
 
رونمایی از میثاق‌نامه پایتخت زیست‌محیطی آسیا

همچنین در این همایش بین‌المللی، از میثاق‌نامه پایتخت زیست‌محیطی آسیا رونمایی شد که متن آن بدین شرح است؛

به نام خداوند زیبایی‌ها

ما اعضای جامعه مدیریت شهری شیراز و سایر دست‌ادرکاران ملی در حفاظت محیط شهری در این روز مبارک و در این رویداد ارزشمند علمی و هنری با ایمان به توانمندی‌های جمعی و ضرورت اقدام همگانی، پیمانی را برای پاسداشت ارزش‌ها توسعه پایدار، تاب‌آوری و آینده‌ای بهتر منعقد می‌کنیم.

بر اساس این میثاق‌نامه ما متعهد می‌شویم:

۱.حفظ محیط زیست: تمام توان خود را برای صیانت از منابع طبیعی کاهش آلایندهها و توسعه سبز به کار گیریم.

۲. همکاری و همافزایی:  در مسیر تحقق اهداف مشترک با روحیهای تعاملی و همکاری نزدیک با سایر نهادهای ملی و جوامع محلی در برگزاری همایشهای بینالمللی توسعه پایدار و تابآوری گام برداریم.

۳. پایداری و عدالت اجتماعی: تمامی برنامهها و اقدامات خود را بر مبنای اصول عدالت اجتماعی و بهرهمندی نسلهای آینده از منابع تنظیم کنیم.

۴. نوآوری و پیشرفت: با پذیرش مسئولیتپذیری در استفاده از فناوریهای نوین هوش مصنوعی و رویکردهای خلاقانه برای توسعه پایدار و تابآوری پیشگام باشیم.

۵. آگاهیبخشی:  با فرهنگسازی آموزش و ترویج گامهای مؤثری برای آگاهی بخشی به جامعه در خصوص اهمیت حفظ محیط زیست برداریم.

۶. توسعه انرژیهای نو و تجدیدپذیر: ما متعهد میشویم با ترویج و بهرهگیری از انرژیهای نو و تجدیدپذیر به عنوان راهکاری اساسی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی نقش مؤثری در کاهش آلودگی،
حفظ محیط زیست و مقابله با تغییرات اقلیمی ایفا کنیم و در این مسیر از سرمایهگذاری پژوهش و نوآوری حمایت کنیم.

این میثاق‌نامه سندی است از عزم و اراده جمعی ما برای ساختن آیندهای بهتر و سبزتر برای شهر شیراز امروز با امضای این میثاق نامه گامی استوار برای تحقق این اهداف برمیداریم. به امید فردایی روشن‌تر

قابل ذکر است؛ پایتخت محیط زیستی آسیا از میان ۸۰ کلان‌شهر و شهر آسیایی صورت گرفته است که اهمیت این همایش بین‌المللی رو دوچندان می‌کند.

همچنین، دو بخش علمی و هنری در همایش وجود داشت که در بخش علمی، مقالات متعددی ارائه شده و به دو جلسه ارائه مقاله و پنل تخصصی ختم شده است.

در بخش هنری، بیش از ۱۰۷۱ اثر کاریکاتور از ۵۱ کشور دنیا به دبیرخانه جشنواره ارسال شده که این تعداد بی‌سابقه است و به وجهه بین‌المللی همایش افزوده است.

همچنین یک پژوهشگر عمانی به صورت غیرحضوری در پنل‌ها شرکت کرده که نشان‌دهنده حضور پژوهشگران از کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

ذکر این نکته ضروری است؛ این همایش بین‌المللی با رونمایی از یادمان جایزه بین‌المللی سرو و تمبر اختصاصی و همچنین با ارائه مقالات و آثار هنری و حضور پژوهشگران بین‌المللی، به تقویت وجهه بین‌المللی خود پرداخته است.

انتهای پیام/



۱۴۰۳/۱۰/۰۶
منبع : پایگاه اطلاع رسانی شهرداری شیراز
بازدید ها : ۳۶۱
مطالب مرتبط با این موضوع :
نظری ارسال نشده است
نام :
پست الکترونیک :
شرح :
نظر :   برای ارسال نظر خود، دکمه ارسال را بزنید
کد امنیتی را وارد کنید


   071-32226858 ، 071-32223624-6 
 info@shiraz.ir
 خیابان شهید پیشرو، خیابان راهنمایی، ساختمان شهرداری مرکزی
کلیه حقوق این سایت متعلق به شهرداری شیراز می باشد